FORF-øvelse

I går deltok Action og jeg på en øvelse i samarbeid med FORF.  Dette var en øvelse hvor Røde kors, Norsk Folkehjelp, Sivilforsvaret og Norske Redningshunder deltok.

Øvelsen ble lagt opp som en reel aksjon hvor vi ble kaldt ut kl 08.00. Vi fikk beskjed om at det var seks savnede. De hadde vært på kanotur, og fokuset ble derfor å søke langs vannkanten og fra båt.

Action og jeg var en av de første på stedet, og ble fort satt ut i søk. Vi fikk en teig som var ca 12 km langs vannkanten.

Det første stykket gikk jeg patrulje med henne (hadde henne i line). Dette var fordi vi krysset flere gjerder, og jeg var redd for å plutselig stå midt på et sauebeite… Dette var uansett en grei ting å trene på. Vi trener jo mye på å søke med de løse, men det er ikke alltid forhold til å ha hundene løse på aksjoner.

Heldigvis så var det kun den første halvtimen hun trengte å søke i bånd 🙂

På de to første timene i søket hadde vi to ganske store holmer innenfor vår teig. Her fikk jeg bruk for runderingen 🙂 Den første holmen var åpen , men jeg valgte uansett å sende henne ut for å spare tid. Med GPS på henne så hadde jeg god kontroll på hvor hun hadde vært.
På den andre holmen så var det masse trær, og nesten umulig for meg å komme frem. Her var det helt fantastisk å kunne sende henne ut 🙂 Godt å se at det vi trener så mye på fungerer i praksis 🙂

Etter at vi hadde søkt i tre timer, vasset i elv, klatret over masse piggtrådgjerder så møtte vi en vegg av tett skog. Vi prøvde å komme oss gjennom, men måtte bare snu. Jeg meldte det inn til ko, og spurte om det var en båt ledig som kunne frakte oss forbi det tette området. Jeg gikk fort beskjed om at båten var opptatt, men at jeg kunne gå til veien, så klunne de kjøre meg. Et raskt blikk på GPS’en viste at det var 1,5 km til veien… Det siste jeg hadde lyst til var å vasset rundt i myr langt utforbi teigen min.
Vi startet å gå mot veien, men bare etter noen minutter så fikk vi beskjed om å vente på båttransport. Jippi!

image

Action venter på båten 🙂

Det var meningen at båten skulle frakte meg til den andre siden av teigen min sånn at jeg skulle søke meg innover mot midten. På veien så oppdager vi en kano langs land, og måtte derfor sjekke det opp.
Under kanoen var det ei dukke (=død person). Jeg meldte inn funnet, og fikk beskjed om å søke området rundt kanoen, og dekke teigen min videre.
Etter totalt 5 timer og 10 km i terrenget (på meg, Action hadde gått over 20 km 😉 ) etter at vi startet søket, så fant vi en figurant på ei hytte langs vannet!

image
Action fornøyd med funnet sitt 🙂

Jeg er utrolig fornøyd med hvordan hun jobbet disse timene 😀 Hun har aldri gått et så langt søk, og jeg var derfor litt spent på hvordan det skulle gå. Dette var uten tvil noe hun likte 🙂 Utrolig lærerikt for oss begge 🙂

Spor, rundering og patrulje

De siste par dagene så har Extra hatt treningsfri. Formen hennes er litt opp og ned. Jeg tror hun har en sorgprosess hun også. Hun har alltid vært en «flokkhund». Hun var kjempe glad i Link, og var veldig avhengig og knyttet til Tassa. At hun mistet de på fire dagers mellomrom er en enorm forandring for henne. Før dette så har hun bodd med flere andre hunder opp igjennom årene. Hun har aldri vært alene. Nå merker jeg det veldig på henne. Hun er «nedfor». Veksler mellom å være veldig kontaktsøkende, eller legge seg alene på soverommet. Hun vil kun drikke av Tassa sine skåler. I det siste så har hun sluttet å vakte, og er «likegyldig» til hva som skjer hjemme. Når vi går tur, så vil hun gjerne ha kontakt med andre hunder, og jeg ser at dette er noe hun savner veldig.
Disse dagene så må jeg ta hensyn. Hun vil være i fred, og vil sove. Siwi og jeg prøvde å ta en økt med lydighet med henne i går. Det gikk ikke bra. Hun har kjempe lyst, og prøver så godt hun kan. Samtidig så ser man på hele henne at hun ikke klarer å fokusere på det hun skal. Hun blir fort sliten og peser mye (hun er i veldig god fysisk form).

Vi er egentlig påmeldt uttaksstevne på lørdag, men jeg tror ikke vi kommer til å gå. Jeg har ikke fått trent lydighet i det hele tatt de siste to ukene, og ser at jeg er nødt til å ta hensyn til henne slik som hun er nå. Opp på dette så begynner hun på innbildt svangerskap.
Kom gjerne med forslag til hva jeg kan gjøre. Jeg skal låne en hannhund som hun kjenner veldig godt nå i helgen. Slik at hun får selskap i det minste. Jeg klarer jo aldri å erstatte det hun er vant med, men jeg kan prøve.
I tillegg så skal hun på en massasjetime.
Er det noen som er erfaringer, så er jeg vedlig glad for tips.

Det er ikke noe kjekt å se hunden sin sånn. Her ligger hun med Back on track dekken. Puten til Tassa har hun hentet, og passer på den 🙁


Jeg hadde egentlig sagt at jeg ikke kom på NRH trening i dag. Siden hun har vært i så dårlig form de siste dagene, så ville jeg la hun ta det med ro.
Siwi og Elisabeth skulle trene spor og feltsøk. Jeg ble med de for det sosiale. Jeg håpte at Siwi hadde med seg Tyson, slik at jeg kunne gå tur med Extra og han i mens. Han var dessverre ikke med, så det må jeg ta en annen dag. Derimot så var Extra i veldig god form når jeg slapp henne ut av bilen. «Sang» som bare det når Siwi og Elisabeth kom kjørende. Hentet pinner og sprang rundt. 
Jeg tenkte at jeg kunne legge ut et spor til henne, slik at hun fikk brukt litt av energien.

Sporet ble på ca 400 meter med tre pinner og en sluttgjenstand. Jeg la opp et lite oppsøk til henne slik at vi får begynt med dette også.

Sporet lå ca 40 min.

I det jeg fant frem sporselen, så visste hun hva hun skulle. Jeg satt henne på 1,5 meter før sporet. Hun søkte rett frem, tok sporet, og gikk rett vei 😀 Det var et mini, mini, mini oppsøk men hun tok rett vei 😀

Resten så jobbet hun nydelig! Selvsikker, og går fint i kjernen. Hun har et fint tempo, rolig med langt i fra «IPO spor». Dekkmarkerer raskt på alle gjenstandene, takler terrengskifte veldig bra. Hva skal jeg si? Jeg er kjempe fornøyd!


Etter en god pause så begynte NRH treningen. jeg skulle egentlig være figurant, meeen. Extra lå ivrig i bilen, så jeg tenkte at jeg kunne ta en liten økt. 
Figurant på andre slag, åtte tomslag, funn. Melding på begge figurantene.

Hun jobbet NYDELIG. Langt ut, trakk frem, veldig førbar og fin, tette passeringer. Jeg sendte henne ut flere nye plasser, og hun jobbet seg kjempe bra igjennom oppgavene. Eneste som var feil var at hun ikke fant siste figurant. Vi hadde misforstått hverandre litt, så han lå ikke der jeg trodde. Derfor sendte jeg henne ut tre ganger på samme slaget uten funn. Hun hadde vært et par meter fra han på to av slagene, men på feil side av vinnen. Så hun hadde uflaks også. 
Det jeg derimot likte veldig godt, var at hun ikke gir seg. Jobber på, uansett. Jeg sender henne ut samme plass, og hun trekker bare lengre og lengre ut. Jobber hele tiden, og kommer ikke inn før jeg roper på henne.
Vindforholdene har mye å si, men hun fikk en positiv erfaring da jeg gikk tilbake å sendte henne slik at hun fikk han. Selv om hun gikk over han (selv om han ikke ligger der vi avtalte, så skal hun selvfølgelig finne han 😉 Men denne gangen var det maks uflaks med vinden), så er det lenge siden jeg har vært så avslappet på midtlinjen. Alt gikk som det skulle. Hun passerte meg der hun skulle, dekket de områdene hun skulle, gikk over de toppene som hun skulle…. Ja, alt som jeg fokuserer på var der i dag 😀 Samarbeidet var optimalt, og det er herlig 😀


På slutten så gikk vi en kort patrulje med en figurant. I det hun får på seg utstyret, så begynner hun å jobbe. Hun søker effektivt, og målrettet. Hun hadde en fin og tydelig markering tidlig (trekker i båndet mot den retningen hun viser at det er folk). Jeg valgte allikevel å vente et par meter, slik at hun fikk vist det tydelig over litt tid. Når jeg da slapp henne, så var det rett ut til figurant, meldte med bringkobbel, og ut i lek. Kjempe fin avslutting på treningen 😀


 

 


Er det ikke det ene….

… så er det det andre. Jeg har , som dere sikkert har fått med dere, slitt med beinhinnebetennelse. Nå som jeg skulle bli flink å blogge, fikk jeg senebetennelse i begge hendene, og sykemeldt. Er det mulig ?

Jeg skal holde meg vekke fra PC, så da har Extra og jeg gått mange mil, trent masse og kost oss! Lydigheten begynner å bli bra igjen 😀 Hun har en nydelig fvf for tiden 😀 Ligger fint, fine holdter, fine vendinger. Ingenting gjør meg mer glad 😀


Zuki i farta! Søsteren til Extra .


Extra på boks 🙂


Marthe og Extra


Extra <3

  

-Resten av bildene kan dere se her-

I tillegg så har vi tatt tak i feltsøket. Det er IKKE bra! Hvis vi hadde hatt konkurranser ang. flest kilometer i timen, så hadde hun scoret høyt 😉 Mye springing, og lite arbeid.
Det har nok litt med at vi har syklet og gått masse turer i bånd (hvor hun trekker). Hun har gått lite løs, og tar det nok igjen når hun får muligheten. Får fikk jeg jo kun turer i skogen med de. Det er litt kjedelig når man bare har èn hund, pluss at det er mørkt når jeg kommer hjem fra jobb. Men jeg må nok bare tilbake til det 🙂
Vi har altså endel å jobbe med på feltet 🙂

Jeg prøvde patrulje med Extra for et år siden, ca. Det gikk utrolig bra (da hadde vi gjenstander og figurant).  Jeg har bestemt meg for å gjøre dette mye fremover. I hovedsak etter gjenstander, men når jeg har figurant med, så vil jeg kjøre henne på dette også.

Jeg trente for et par dager siden. Da la jeg ut to bukser. Jeg kastet de selvfølgelig ut, slik at hun ikke skulle få spor. Jeg kaster de feks. bak en haug eller en busk, slik at hun ikke får de på synet. Hun har som sagt kun gjort dette 1 gang før. Fra starten så var det ca 20 meter til første gjenstand, og etter den så var det ca 60 meter til neste.

Hun gjordet et NYDELIG arbeid! Fokusert, og jobbet fra første meter. Nydelig søk, nydelig markering på funn. Hun koblet lett av, og søkte videre etter første funn. Siste funn var også prefekt 😀

Hun elsker oppgaver som inneholder søk og spor. Derfor er dette noe jeg ønsker å trene videre på 🙂 Jeg vil etterhvert også legge inn spor 🙂

 Så har jeg vært på shopping, igjen *kremt*:

Extra har slitt med å være stiv bakerst i ryggen, og bekkenet. Når jeg så nøye etter, så presser selene hennes på bekkenet. Hun klarer derfor ikke å strekke ut bakbena sine. Jeg kjøpte derfor denne, og er kjempe fornøyd 😀 Den ligger utrolig fint på henne, og hun har et helt annet bevegelsesmønster 😀

 
Baggenbeltet, er virkelig verdt pengene! Det ble en helt ny turopplevelse. Det er demping i beltet, noe som gjør at man ikke får disse rykkene. Herlig 😀



Jeg må ha noe helt annet utstyr nå som jeg trener patrulje med henne. Derfor kjøpte jeg dette.  Jeg må ha noe som er helt ulikt i forhold til det andre vi holder på med, for at hun skal skille på hva vi gjør 🙂

 

 

Patruljetrening for førstegang

Extra må stadig prøve seg på noe nytt *ler*

Ivar som eier pappa`n til Link, Dennis, og jeg trente i dag. Extra skulle få prøve patrulje for første gang! 🙂

Først så la Ivar ut en jakke ca 2 meter i fra stien vi skulle gå på. Jeg sa at jeg tvilte på at Extra kom til å markere på den, da hun ikke er vant med å markere på gjenstander i denne sammenhengen. Ivar mente at vi burde prøve, Extra er jo tross alt ganske «gjennomtrent». Hun har prøvd mye, og sitter med mye erfaring i topplokket, så er var jo spent.

Jeg tok på henne lina, satt henne i sitt i retningen vi skulle gå. Deretter så gikk jeg bak på lina slik at Extra fikk sitte foran meg å «sortere lukter». Hun visste selvfølgelig ikke hva hun holdt på med der hun satt, men etterhvert så er det målet 😉

Vi gikk bortover, Extra gikk fremme i linen og var litt usikker på hva jeg hadde planer om nå. Jeg lot henne jobbe, og var selvfølgelig spent på om hun ville markere på jakken. Vi kom frem til området, hun tok opp nesen, stupte ut og trampet på jakken 😛 Når hun fikk belønning så skjønte hun ikke hva hun nååå hadde gjort rett?
Jeg var kjempe imponert 😀

Ivar gikk ut å gjemte seg i mens jeg holdt på å belønne Extra. Jeg var usikker på om hun ville jobbe med overværet når hun var i bånd. Hun er jo tross alt vant med å få gå løs og jobbe løs.
Jeg satt henne foran meg igjen, og nå begynte hun å jobbe med en gang. Hun fikk sitte der ca 30 sek, før jeg begynte å gå. Da jobbet hun hele tiden. Jeg så tydelig at hun fikk overværet av Ivar, og hun stilte seg opp i retningen og «stampet» frem i linen. Jeg slapp henne, og hun raaaste ut 😀
Hun fikk gå rett i belønning. Jeg synes at det blir litt mye om hun skal lære patrulje, og melde samtidig. Når jeg tar på henne bringkobbelet, så melder hun uansett med en gang 🙂
Videre så la vi opp et par oppgaver til for Dennis og Extra. Jeg lå først ute for Dennis, opp på en fjelltopp, ca 250 meter i fra linjen Ivar og Dennis gikk på. Dennis klarte oppgaven utmerket! 🙂

Extra fikk en lignende oppgave. Det var god vind, så vi ville teste henne 🙂 Hun hadde vel gått 30 meter før hun stampet frem i linen, og viste hvilken retning det var. Jeg slapp henne, og hun sprang målbevisst rett til Ivar 😀

Den siste gangen så la vi opp en litt vanskeligere oppgave hvor hun skulle få gå litt lengre før hun fikk fart fra figuranten.
Jeg hadde gått et lite stykke før hun markerte. Jeg syntes ikke at hun markerte godt nok, og valgte derfor å gå videre. Jeg vil ha en hund som er sikker, og ikke markerer bare de får en liten fart. Hadde det vært med noen som kunne dette bedre enn meg, så hadde de nok sagt at jeg skulle slippe henne der. Det gjorde jeg ikke, og fikk derfor en hund som tok overvær av sporet til figuranten i stede. Jeg så Ivar, noe Extra ikke gjorde. Jeg var derfor klar over at det var sporet hun markerte på, men slapp henne allikevel. Hun fant han selvfølgelig med en gang 🙂

Hadde jeg hatt mer erfaring, så hadde jeg latt henne gå første gang. Det gjorde jeg ikke, så da lærer man av det 😉

Til slutt så skulle vi teste Dennis litt. Jeg la var figurant på andre siden av vannet i forhold til hvor Ivar skulle gå med han. Vi skulle se om han valgte å springe tilbake på veien, eller om han valgte å svømme over.
Dennis tenkte seg ikke om, hoppet uti med nesen til topps, og jobbet med overværet mens han svømte. Flinkisen! 😀

Jeg er kjempe fornøyd med Extra i dag. Hun tar ting utrolig fort, og jeg er så glad for at jeg har henne som jeg kan prøve ut alt med 😀 Vi skal absolutt forsette med dette. Extra må jo til og med lære seg skogsspor nå 😉