Link er nå testet

Den 9. november ble Link testet ved Politihøyskolen.

Som flere av dere sikkert har forstått, så skal jeg nå selge verdens beste Link. Ja, han er verdens beste…. Makan til mallehannhund kommer jeg aldri til å få i hus igjen. Han er bare perfekt….

Jeg var allikevel nervøs når han skulle testes. For man blir selvfølgelig en smule inhabil når man eier hundene selv. Ikke minst så er jeg veldig kresen på hvilke hundemateriale jeg mener er bra. Når jeg sier at noe er bra, og at jeg liker hunden, så bør den være det også.
Siden jeg har sagt så mye positivt om Link, så er det alltid litt spennende å se hva andre sier.

Link og jeg reiste rett fra Bergen til Oslo på mandag. Link hadde «time» på politihøyskolen, Sæter gård, kl 10.00 på tirsdag.  Uten at jeg har sagt noe om det, så er det en som har vært interessert i Link i flere uker. Jeg har hatt en god magefølelse for det hele tiden, men jeg har jo tenkt av og på i to år nå. Dette er det dummeste jeg kan gjøre, men det er noe jeg må gjøre.

Det første han skulle gjøre på testen var å passere en gruppe med mennesker. Jeg skulle gå frem og tilbake. For å så stoppe å hilse på testlederen. Link passerer gruppen logrende. Når testlederen tar i båndet så begynner han å hoppe og hilse. Testlederen tar han med seg bortover. Korrigerer han et par ganger i båndet. Ber han sette seg, tar tannvisning og så løfter han opp. Link syntes at dette var helt greit. Han var med på leken, han.

Så skulle de sjekke lekelyst. Jeg holdt han i båndet, så gikk testlederen bort på et bord for å hentet ei fille. Der sa det jo bare «klikk» i hodet hans. Han sto foran meg å halset som en gal. Så sier dommeren «slipp», jeg tenkte mitt, men slapp. Link kom flygende rett i fillen, og kampet og ristet som han pleier. Så skulle jeg kalle han til meg, si slipp, å gjøre det samme om igjen. Han stuper inn, og kamper som bare det.
Testlederen slipper så fillen for å se hva som skjer. Da tar han å inviterer til kamp, med testleder, når man ikke får respons der, så inviterer han alle i gruppen pluss meg. Siden ingen av oss ga han respons, så sto han helt alene og ristet løs.

Neste moment var søk etter kong. Her jobbet han supert, og fant den  fort.
Så skulle de se hvordan han jobbet i et tomt felt. Her søkte han kjempe fint til tiden gikk ut.

I neste moment så var det en mann som sto ute på ca 40 meter med fronten til. Han knakk en pinne slik at Link fikk en påvirkning. Link springer ut, og noen meter før så brå bremser han og halser kraftig mot figuranten. Jeg sto og lurte litt da, men tenkte at Link pleier å holde hodet kaldt, og det gjorde han også denne gangen. Han brukte litt tid, men når figuranten begynte å bevege seg litt, så sprang han rett bort og hoppet og inviterte til lek.
Jeg trodde ikke han skulle reagere på denne. Han har ikke halset på noe/noen før på den måten. Han vakter inni huset to ganger i halvåret, eneste… Han merket nok helt sikkert at jeg var kjempe nervøs, så jeg bestemte meg for å ta meg sammen 😛

Neste moment var skrammelet. Jeg gikk forbi, skrammelet datt ned, han hoppet til side, og gikk rett inn. Når vi skulle gå frem og tilbake så hoppet han opp på skrammelet og platen flere ganger. Det var jo super kult!

Det store jaktbyttet var enda kulere. Så fort det begynte å bevege på seg, så hoppet han frem i båndet, ned i lekestilling og halset. Når jeg slapp han, så sprang han rett til figuranten, under duken, og rundvasket han.

Neste var kjeledressen. Den spratt fort opp, han reagerte, og gikk inn på 0,2 sekund. Når han så at den var «død» så vare han borti og smakte litt (lek). Han var ikke noe berørt i det hele tatt.

Så var det en figur å en kjelke. Her sto han fremme i båndet og knurret dypt hele tiden. I det jeg slapp båndet, så rykket testleder til i tauet slik at figuren kom fort i mot oss. Da skvatt han litt til, men gikk rett inn til og snuste. Avreagerte med en gang 🙂

Siste momentet i skogen var figurant skogen. Jeg gikk i fra han, og han skulle springe fra han. Når han er midt i mellom figurantene, så spretter det en figurant opp. Han hoppet litt til sides, men sprang rett opp til meg. Ingen tempoforandringer eller noe 🙂 Ikke reagerte han på figuranten når vi gikk tilbake heller.

Det hadde fire skudd uten at han var i lek, og to i lek. Han reagerte ikke i det hele tatt 🙂

Siden han besto den mentaltesten, så gikk vi videre for å teste han i miljø. Først i høyde. Ikke noe problem.

Videre så skulle jeg gå inn i mørket. Det var HELT mørkt. Jeg skulle gå inn ca 25 meter, jeg hadde ikke bestått den testen *ler*. Når de slapp Link inn, så raste han inn som ingenting, og fant meg.

Videre så skulle de teste han i forskjellige søksoppgaver. Han gjorde en kjempe jobb, og imponerte de stort! 🙂

Han besto testen med glans!

Han er en gutt med masse kamplyst, bra mot og kjempe fin avreagering 🙂

(Jeg har ikke lov å legge ut testen i forhold til Politiets sine regler. Er det noen som vil vite mer, ta kontakt på mail marthe.sjolyst@hotmail.com, eller ring 🙂 ) 

De sa at det var en fantastisk bra malle. Velbalansert, driftig og trygg. «Han er jo helt gal», sa testlederen. Det er han, men på en veldig positiv måte. Det var kjekt å få bekreftet at andre syens at han er like bra som jeg mener 🙂 Ellers så mente de at jeg hadde gjort et veldig bra arbeid med han. Han var utrolig godt trent, og de de mente at hvis de fikk han inn i gruppen, så ville han forhøye nivået i gruppen. De avsluttet med å si at de ønsker veldig sterkt å kjøpe han… Da begynner tårene å renne hos meg… Jeg «må» jo selge han. Det er det dummeste jeg kan gjøre, men jeg ser meg nødt til det.
Til og med han ene som var med å så på testen sa «skulle jeg hatt ny hund nå, så skulle jeg og lagt inn bud på han. Han er rå! Jeg er heftig imponert». Der sitter jeg midt på politihundskolen, som var målet, men jeg griner allikevel 🙁 Verdens beste Link er solgt.

Hva skal han gjøre? Min kjære Linkis skal søke etter narkotika i alle fengslene på Østlandet. Han skal få være alene «barn» hos en veldig flink hundemann som har hatt flere godkjente tjenestehunder. Han skal være med på jobb natt og dag, være familiehund, og bestekompis. Så han får det fantastisk bra!

Nå er det krangling om hvem som skal ha Link. Han var med meg en siste tur til Bergen nå i helga. Da hadde Beate han for siste gang. Det var ikke få som ikke klarte å holde årene tilbake når de fikk si «ha det» for siste gang. Hjemme så krangler brødrene mine om å ha han, og jeg fikk melding sist for et par dager siden «kan jeg ha han med meg på noen fjellturer de neste ukene»?

Link har sjarmert oss alle. Han er en fantastisk hund, rett og slett. Det går ikke an å ikke like Link 🙂

Han blir hentet i midten av desember. Frem til det så skal jeg bare nyte tiden med han <3

 

Extra har gått MH :)

Extra gikk i går en super MH. Det var ikke planen at jeg skulle gå med henne, men kun figurere på testen. I går så ble det en ledig plass, og da tenkte jeg at jeg kunne jo bare hoppe på.
Det var bra jeg gjorde det, for jeg er utrolig fornøyd med testen 🙂 Extra har det fint med seg selv, og ser ikke på verden som noen utfordring 😉

 Her er skjemaet:

  1 2 3 4 5
1a KONTAKT Hilsing Avviser kontakt.
Knurring og/eller
biteforsøk
Unnviker kontakt.
Rygger og drar seg
unna
Aksepterer
kontakt, helt
uengasjert, men drar seg ikke unna
Tar kontakt selv
eller når fører tar
kontakt. Balansert
Intensiv
kontaktatferd mot
testleder. Kan hoppe og bjeffe
1b KONTAKT Samarbeide Følger ikke med
tross gjentatte
lokkeforsøk
Følger med
motvillig. Strever mot fører eller trekker mot
annen retning
Følger med hele
veien. Nøytral
Følger med villig.
Engasjerer seg
Følger med villig.
Viser intensiv interesse mot testleder, hopper
og bjeffer
1c KONTAKT Håndtering Avviser, knurrer
og/eller bite forsøk
Unnviker, drar seg
unna tar evt. kontakt
med fører
Aksepterer,
nøytral
Aksepterer, svarer
med kontaktatferd
Aksepterer.
Intensiv kontaktatferd
mot testleder
2a LEK
Lekelyst
Leker ikke Leker ikke, men
viser interesse
Leker. starter
langsomt, men blir
aktiv
Leker aktivt,
starter raskt
Leker veldig aktivt
– starter veldig raskt
2b LEK
Griping
Griper ikke Griper ikke, men
snuser på gjenstanden
Griper forsiktig,
eller nyper i
gjenstanden
Griper direkte med hele munnen
(med i neste film)
Griper direkte.
Hugger i gjenstanden
2c LEK
Dra kamp
Biter ikke Biter forsiktig,
slipper, holder, men
drar ikke i mot
Biter – drar i mot
– slipper – tar nytt tak
Griper direkte med hele munnen, drar i
mot til testleder slipper
Griper direkte med hele munnen, rykker,
drar i mot til testleder slipper
3a JAKT Forfølgelse Starter ikke Starter men
avbryter
Starter eller løper
langsomt
Kan øke farten,
avslutter
Starter med høy
fart – målrettet
Bremser ned ved byttet
Starter direkte,
stor fart
Løper forbi byttet. Kan snu
3b JAKT
Griping
Overser byttet/
springer ikke frem
(med i forrige klipp)
Griper ikke,
men snuser på
gjenstanden
Griper noe
tvilende, eller med
tidsforsinkelse
Griper direkte
Slipper
Griper direkte,
Beholder byttet i 3
sekunder
4 AKTIVITET Er uoppmerksom/
uinteressert/ inaktiv
Er oppmerksom og
rolig – står, sitter eller ligger
Er oppmerksom og i hovedsak rolig.
Enkelte
aktivitetsøkninger
Er oppmerksom,
men noe urolig.
Vandrer rundt og
snuser
Er urolig. Veksler
hurtig mellom
aktiviteter
5a AVST.LEK Interesse Engasjeres ikke av
fig. Uinteressert
Kontroll. Avbrudd
kan forekomme
Interessert. Følger
fig. uten avbrudd
Interessert. Vil
starte. Enkelte
startforsøk
Veldig interessert.
Gjentatte startforsøk
5b AVST.LEK Truer/aggresjon Ingen bjeff eller
knurring
Enkelte bjeff
og/eller knurring under momentets første del
Enkelte bjeff
og/eller knurring under momentets første og andre del
Viser trusselatferd.
Bjeffer og knurrer
under momentets
første del
Viser trusselatferd.
Bjeffer og knurrer
under momentets
første og andre del
5c AVST.LEK Nysgjerrighet Går ikke frem til
fig. Uinteressert
Går frem når fig.
snakker eller leker med gjenstanden
Går frem når fig.
gir seg til kjenne
Går fram til fig.
med lav
kroppsholdning
og/eller tidsforsinkelse
Går fram direkte
til fig. uten hjelp
5d AVST.LEK Lekelyst Viser ingen interesse Leker ikke, men
viser interesse
Leker, griper
forsiktig. Slipper, drar
ikke i mot
Griper direkte.
Kan slippe og ta igjen.
Drar i mot
Griper direkte med
hele munnen. Drar i mot. Sipper ikke
5e AVST.LEK Samarbeide Viser ingen interesse Blir aktiv, men
avbryter
Er aktiv med fig.
når denne er aktiv
Er aktiv med fig.
Interesse også mot passiv figurant
Oppfordrer passig
fig. til fortsatt lek
6a OVERRASKELSE Redsel Stanser, kort stopp Huker seg og
stanser
Gjør unnamanøver
uten å vende seg bort
Flykter høyst 5
meter
Flykter mer enn 5
meter
6b OVERRASKELSE Trussel/aggresjon Viser ingen
trusselatferd
Viser noe
trusselatferd
Viser trusselatferd
over lengre tid
Viser trusselatferd
og noen angrep
Viser trusselatferd
og angrep. Kan
avslutte med bitt
6c OVERRASKELSE Nysgjerrighet Går frem når fører
legger ned
kjeledressen/går ikke frem
Går frem når fører
setter seg på huk og prater med
kjeledressen/roper på hunden
Går fram til
kjeledressen når
føreren står ved siden
av
Går fram til
kjeledressen når
føreren har gått halve distansen
(med i forrige klipp)
Går fram til
kjeledressen uten hjelp
6d OVERRASKELSE Gjenst. redsel Ingen
tempoforandring eller
unnamanøver
Liten bue/liten
tempoforandring/ ser bort ved noen av passeringene
Bue eller
tempoforandring ved 1. passering. Mindre utslag ved 2. passering
Bue eller
tempoforandring av samme styrke ved minst to passeringer
Viser stor redsel
eller øket redsel ved samtlige passeringer
6e OVERRASKELSE
Gjenst. interesse
Ingen interesse for
kjeledressen
Stanser lukter/ser
på kjeledressen en
gang
Stanser lukter/ser
på kjeledressen minst
to ganger
Biter i/leker med
kjeledressen.
Interessen avtar
Biter i/leker med
kjeledressen ved to
eller flere passeringer
7a LYDFØLSOMHET Redsel Stanser kort stopp Huker seg og
stanser
Gjør unna
manøver uten å vende
seg bort
Flykter høyst 5
meter
Flykter mer enn 5
meter
7b LYDFØLSOMHET Nysgjerrighet Går ikke frem Går fram når fører
sitter på huk og prater med skrammelet, roper
på hunden
Går fram til
skrammelet når føreren
står ved siden
Går fram til
skrammelet når føreren
har gått halve
distansen
Går fram til
skrammelet uten hjelp
7c LYDFØLSOMHET Vedvarende redsel Ingen
tempoforandring eller
unna manøver
Liten bue/liten
tempoforandring ser
bort ved noen av
passeringene
Bue eller
tempoforandring ved 1. passering. Mindre utslag ved 2. passering
Bue eller
tempoforandring av samme styrke ved minst to passeringer
Viser stor redsel
eller øket redsel ved samtlige passeringer
7d LYDFØLSOMHET Vedvarende interesse Ingen interesse for
lydkilden
Stanser/lukter ser
på lydkilden minst 1 gang (med i forrige klipp)
Stanser/lukter ser
på lydkilden minst 2 ganger
Biter i/leker med
lydkilden. Interessen
avtar
Biter i/leker med
lydkilden ved 2 eller
flere passeringer
8a SPØKELSER Trussel/aggresjon Viser ingen
trusselatferd
Viser noe
trusselatferd
Viser trusselatferd
over lengre tid
Viser stor
trusselatferd og noen
angrep
Viser trusselatferd
og flere angrep
8b SPØKELSER Kontroll Viser noe kontroll,
deretter ingen
interesse/resignerer
Ser mot
spøkelsene nå og da
Kontrollerer/viser
reaksjon mot
spøkelsene. Lange
avbrudd
Kontrollerer/viser
reaksjon mot begge
spøkelsene. Korte
avbrudd
Kontrollerer/ viser
reaksjon mot
spøkelsene under hele
momentet
8c SPØKELSER Redsel Oppholder seg
hovedsaklig foran eller
ved siden av fører
Oppholder seg
hovedsaklig foran eller
ved siden av fører,
avstandsregulering
Oppholder seg
foran eller ved siden av
fører, pendler mellom flukt/start og kontroll
Oppholder seg i
hovedsak bak fører.
Pendler mellom
fluktstart og kontroll
Flykter lenger enn
båndets lengde. Kan
søke støtte hos
tilskuerne eller forlate stedet
8d SPØKELSER Nysgjerrighet Går fram når fører
har tatt av figurantene
drakta
Går fram når fører
snakker med
figurantene/roper på
hunden
Går fram til
spøkelset når fører står
ved siden av
Går fram til
spøkelset når fører har
gått halve avstand
Går fram til
spøkelset uten hjelp
8e SPØKELSER Kontakt Avviser eller
unngår kontakt forsøk
Aksepterer kontakt
– helt uengasjert, men
drar seg ikke unna
Besvarer
kontaktforsøk
Tar selv kontakt –
balansert
Intensiv
kontaktatferd mot
figuranten, kan hoppe
og bjeffe
9a LEK 2
Lekelyst
Leker ikke Leker ikke, men
kan vise interesse
Leker – starter
langsomt, men blir
aktiv
Leker aktivt,
starter raskt
Leker veldig aktivt
– starter veldig raskt
9b LEK 2
Griping
Griper ikke Griper ikke
direkte, snuser først på
gjenstanden
Griper forsiktig,
eller nyper i
gjenstanden
Griper direkte med
hele munnen
Griper direkte.
Hugger i gjenstanden
10 SKUDD Viser ingen
berørthet, rask kontroll
og siden helt uberørt
Kontroll som
forsvinner etter første
skudd. Bryter, men
opptar tidligere
aktivitet
Avtagende
reaksjon/retter
interessen mot
skytter/går tilbake til
aktivitet/passiv
Avbryter aktivitet.
Fokuserer på skytter.
Kan ikke gjenoppta
tidligere aktivitet
Vedvarende uro
etter flere skudd.
Avbryter eller tydelige
flukttendenser. Avstår skudd