Søk fra båt

Nå som Action er godkjent redningshund så kan vi lett komme opp i situasjoner der det ønskes at hundene skal søke i fra båt. Det er selvfølgelig viktig at hundene har erfaring med dette før man skal gjøre det i en reell situasjon. Vi har trent på det et par ganger tidligere, men vi trenger mer erfaring på dette 🙂 Jeg meldte oss derfor på båtlaget på årets ResQ-samling arrangert av Dio Hordaland.

Mine hunder er godt vant med å være i båt. De er med på båtturer om sommeren, og er med på både fisketurer og teinetrekking så fort muligheten byr seg. Så miljøbiten «godta å være i båt» er ikke noe problem. Det jeg må trene på er at Action må forstå når vi er på «koseturer» (som utgjør største parten av båtturene…), og når jeg forventer at hun skal søke etter mennesker/gjenstander med menneskelukt.

IMG_6383

Den første økten var det lagt ut tre figuranter på forskjellige holmer. Vi visste ikke hvilke holmer figurantene lå på, så her måtte vi lese hundene og gi beskjed når vi mente at hundene slo på noe.

Den første holmen vi kjørte rundt var tom for figuranter. Action hadde ikke koblet helt inn i at hun var på søk, og lot seg forstyrre av blåsene som lå tett på holmen. Dette var jeg forberedt på, da hun er vant med at vi er ute og henter blåser/teiner, og det er tross alt det 90% av båtturene dreier seg om. Jeg fikk derfor trent litt på at hun skulle koble ut disse.

På neste holme lå det en figurant (det var også blåser her også). Det var helt tydelig at hun slo på figuranten, og så lenge det er menneskelukt, så konsentrerer hun seg kun om det 🙂 Vi slapp henne i land, hun søkte på holmen, fant figuranten og kom ned til strandlinjen med meldingen.

Hun slo veldig fint og tydelig på alle figurantene, og fikk seg mange gode erfaringer 🙂

IMG_6366
På søndagen var det mindre vind samt at den var litt vekslende i forhold til hvilken retning den kom fra. Denne dagen skulle vi selv legge opp søket og gi beskjed til båtfører hvor vi ønsket at han skulle kjøre. De første holmene hadde Action ingen reaksjoner, og jeg valgte å ikke slippe henne i land på disse. Hadde det vært en reell leteaksjon, så hadde jeg selvfølgelig gått tilbake og dobbelsjekket dette.
På holme nummer fire så slapp jeg henne i land. Det var helt tydelig at hun slo på noe, men hun kom inn uten melding. Instruktøren kunne da gi beskjed om at de hadde hatt en figurant der, men flyttet den. Jeg synes det er veldig bra at Action allikevel markerer så tydelig. Hadde det vært en reell leteasjon så kunne jeg meldt om at det var spor der, eller feks. funnet gjenstander etter personen.

På grunn av at det var mindre vind på søndagen, så gjorde det søket mer utfordrende. Hundene måtte jobbe mer, og ikke minst så måtte jeg som hundefører være skjerpet 🙂 Både Action og jeg fikk masse fine erfaringer denne helgen 🙂

IMG_6381

One thought on “Søk fra båt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *