Søksarbeid for nybegynner :)

Vi er veldig opptatt av at valpene skal få søke mye, og det er helt klart at dette gir resultater. Slik som det har vært den siste uken nå, så må se først søke etter frokosten sin på gress og grus. En time etter at de er ferdige med det, så får se skålen med mat plassert inne hos seg, så de sulter ikke 🙂 Det samme gjør jeg ved «middagen» og siste måltidet på kvelden. For et par dagen siden så la jeg ut maten til de, slapp de ut, og gikk inn og badet åtte hunder. Da vi kom ut etter 1 time, så holdt de forsatt på 🙂 Så dette er absolutt noe de liker, og de er flinke! Det er tross alt ganske lenge med tanke på hvor unge de er.

Jeg har også jobbet litt med gjenstandsinteressen og søk etter gjenstander i det siste. Det er, selvfølgelig, kjekkest når gjenstandene beveger på seg, med sånn er det ikke alltid. Så vi har jobbet litt med å apportere ting som ligger død. Dette har jeg gjort i en kombinasjon med søk etter gjenstand.
Slik som jeg har gjort det, er å holde valpen i halsbåndet, og kaste leken ca 10 meter ut, slik at den kommer ut i litt høyt gress. Så slipper jeg valpen. Valpen får søke til den finner, og når den finner, så har jeg ei lik leke inne hos meg som jeg belønner med.
Det som er veldig interessant er at synes deres er litt begrenset enda. Så det er liksom en «vegg» for de når de kommer ut på noen meter. Da er liksom verden slutt.. Så jeg har prøvd å legge det opp slik at de kan ta gjenstanden på nesen i motvind, for å få løsning på å gå enda lengre ut 🙂

I dag tok jeg med en av valpene for å trene litt IPO spor. Jeg begynte med dekkmarkering på gjenstand, faktisk. Jeg har lært at jo fortere man presenterer gjenstand, jo bedre. Man bør også ha gjenstand i slutten, slik at hunden forstår at sporet er slutt, og ikke bare ta hunden av sporet. Alle er nok ikke enige i dette, men jeg vil i hvert fall prøve dette.
Jeg fylte en snusboks med leverpostei, holdt den på bakken, og med en gang hun la seg, så åpnet jeg opp, og hun fikk (ligge) og spise dette. Dette gjorde jeg ca sju ganger, og hun la seg fortere og fortere.
Da la ut en trekant (med tråkk) med go`biter i som hun fikk søke etter og spise. Videre så hadde jeg lagt ut et spor på ca tre meter, og snusboksen skjult i enden. Sporet tok hun veldig fint, og boksen gravde hun fort frem. Jeg holdt henne litt på baken for å minne henne på hva hun skulle. Da la hun seg ned 🙂
Spor nr. to gikk også veldig fint 🙂

Extra fikk også et lite spor i dag med to vinkler og to gjenstander. Det kunne vært bedre, men det var også mye bra 🙂 Med tanke på at hun ikke har gått spor den siste mnd., så var det veldig greit.

Extra har hatt en kondisøkt inkl. søksutvikling i dag også. Det var perfekt motvind, så det gikk kjempe fint. Jeg la det opp slik at hun ikke så meg når hun søkte etter ballen. Egentlig så trenger jeg ikke å gjøre det, for hun driter i hvor jeg er *ler*.

One thought on “Søksarbeid for nybegynner :)

  1. Hei:)
    Dette var en veldig fin blogg med mye info. Jeg får en rottweilervalp i september og har veldig lyst til å prøve meg på IPO. Har du noen tips om hvordan jeg skal begynne treningen og hvilke kurs trenger jeg? Jeg lurer også på hvordan en typisk IPO prøve ser ut i alle delene. Du har ikke tilfeldigvis et utkast av en slik prøve?

    Setter stor pris på svar, send gjerne til min e-mail: chrissa_teddy@hotmail.com

    MVH Kristine 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *